יום שישי, 16 בדצמבר 2011

שמרים רבותיי שמרים

וואו.
אני חושב שזה מסכם את החוויה שעברתי אתמול בערב במבשלת העם באבן יהודה.
הזכרתי לפני כחודש ומשהו את ניסוי השוואת השמרים שאתמול במפגש זכינו לטעום את התוצאות.
תקציר קטן - בושלו כ 200 ליטר בירה שחולקו ל 12 מבשלים. כל מבשל קבל שמרים שונים להתססה על מנת לבדוק את מידת ההשפעה שלהם על הטעם הסופי של הבירה.
הייתה לי השבוע שיחה מעניינת מאוד עם עמית לעבודה (אבי), שבה דיברנו על ההשפעות של כל רכיב
ורכיב על התוצאה הסופית.
זו נקודה חשובה - כל ניואנס ולו הקטן ביותר משפיע באופן ישיר על הבירה.
אחד הדברים שהובהרו אתמול - השמרים משפיעים. מאוד. מאוד.



במפגש אתמול היו כ 50 חובבי בירה שבאו לטעום, לבחון ולהשוות את התוצאה.
כל מבשל הביא את הבקבוקים שהותססו אצלו ולידם תיאור של תהליך התסיסה והשמרים אותם הוא קבל.



תירוש אחד + 12 סוגי שמרים = 12 בירות שונות.

המתכון שבושל היה Pale Ale אנגלי קלאסי.
סגנון השמרים הקלאסי למתכון הוא שמרי אייל אנגליים, אבל בניסוי היו עוד סוגים רבים של שמרים. איזה
שמרים נתנו את התוצאות הטובות ביותר ואיזה הפכו את הבירה למשהו אחר? כמובן שיש רשמים.
כמו שתראו, גם השמרים מחולקים למשפחות איזוריות שונות (אנגליים, בלגיים ,אמריקאיים... ) וניתן
לראות את ההבדלים בין המשפחות וגם בתוכם.

נתחיל....
התיאור יכלול את שם השמרים, סוג (הכללי) ורשמי טעימה כללים (אני מזכיר שאצל כולם, הבירה זהה במקור ....).

S-04, english ale - מתוק מעט באף, קצת פחות בפה, מרירות חלשה, מעט חסר איזון . בירה סבירה, לא יותר.

windsor,english style ale - מתיקות עדינה, מרירות טובה, מאוד מאוזנת, טובה מאוד.

nottingham, british ale - טעם השמרים עדיין מעט מורגש, התאמה מלאה לבירה ולסגנון, חמיצות קלה, מאוזנת, קלילה, מעט חמאתית, טעם כשותי מובהק. הבירה הטובה ביותר (הערות לגבי זה בסוף).

muntons gold, english ale - מרירה, מאוזנת, שילוב פרי בסיומת. התאמה מלאה לסגנון. בירה טובה.

wlp-004, irish ale - חמצמצות בולטת, חסרת איזון, חלקה מאוד, חמאתית, חביבה וקלילה.

us-05, american ale - מה זה? מי הביא סיידר למסיבת בירה? תפוח חזק באף, מזכיר סיידר, טעמי התפוח נשארים גם
בפה, מתקתקות שולטת, שילוב מעניין מאוד. מזכירה את מה שמבשלת ברוקלין עושה ב brown ale שלה.

wlp-570,belgian golden ale - הגענו לעולם הבלגי, מתוק באף, המון פרחים, מתיקות מעודנת בפה, איזון מעניין בין
מרירות עדינה, כמעט בלתי מורגשת, לבין מתיקות. שילוב מעניין.

fermantis s-33, belgian general ale - מתיקות חלשה באף ובפה, פרי חמוץ קליל בטעם. בירה סבירה, לא יותר.

wlp-565, belgian saison - מתיקות בולטת באף, בפה דווקא החמיצות שולטת, טעמי תירס בולטים. שילוב לא טוב.

t-58, belgian ale - מתקתקות בולטת באף, המון פרחים, מאוזנת מאוד שילוב טוב מאוד, בירה מצויינת, השנייה מבחינתי בטעימה.

wb-06, wheat - שמרי חיטה (?!), הבירה היבשה ביותר, מרגישה כבדה ולא קלילה, מאוזנת. שילוב מעניין מאוד, אבל לא לטעמי.

ec-1118, champagne - שמרי שמפניייה. אולי הניסוי המעניין ביותר כאן. מה היא עושה לבירה? המון. כבר שמקרבים
את הכוס לאף מרגישים במשהו שונה. ריח יין (קאווה?), צמחים והכלל מריח כמו שדה פתוח. בפה חמיצות בולטת שמשתלטת על הבירה (לא בטוח שזה עדיין בירה מבחינתי), מעט תירס וחמאה מתווספים בפה. השילוב לא טוב לטעמי, אבל ממחיש את השפעת השמרים.


כמו שניתן לראות, יש לא מעט הבדלים בין הבירות. אני יכול להבטיח לכם שכל אחד שהיה טועם את הבירות אתמול היה
מבחין בהבדלים. הם בלטו מאוד, אני מקווה שהמחשתי את זה מספיק.
לגבי שמרי ה nottingham שהבירה שהותססה הייתה לטעמי הטובה ביותר - זה העלה לי נקודה מעניינת שדיברתי עליה
עם ענת שחזרתי אתמול. אני מאוד אוהב את טעם השמרים האלה ואני עושה בהם שימוש נרחב. האם הסיבה שבגללה
אני אהבתי את הבירה היא ההרגלים שלי? הטעם שאני רגיל אליו? שאלה טובה.
אני לא יודע את התשובה, אבל אני מבטיח לבדוק את זה כבר בבישול הבא שבו אתסיס את אותה הבירה עם 2 סוגי שמרים שונים.

תודה למבשלים שהתסיסו את הבירות ולמבשלת העם שאירחה את הניסוי ואת המבקרים.



2 תגובות: